fbpx

גילוי מרצון מול רשות המיסים

גילוי מרצון
עו”ד זיוה אגמי כהן
23 יולי 2023

גילוי מרצון הינו פרויקט שיוזמת רשות המיסים, ומטרתו לדווח על עסקאות והכנסות שלא דווחו והוסתרו מהרשויות. להליך גילוי מרצון וללקיחת חלק בו, יתרונות משמעותיים. עם זאת, ההליך טומן בחובו גם מספר חסרונות שלא ניתן להתעלם מהם. להלן נסביר מהו בכלל גילוי מרצון והאם הוא בתוקף, נעסוק ביתרונות ובחסרונות של ההליך ונתמקד בצדדים השונים שלו.

מהו גילוי מרצון לרשויות המס

גילוי מרצון הינו מיזם אשר מפעילה רשות המיסים מזה שני עשורים, לפרקי זמן קצובים, אשר מטרתו דיווח על עסקאות שלא דווחו. בישראל, כמו בכל מקום בעולם, קיימת תופעה נרחבת של עבירות מס. אנשים לא מדווחים על כלל הכנסותיהם, לא מדווחים באופן מלא על עסקאות שביצעו, מוציאים חשבוניות פיקטיביות ומדווחים על הפסדים כוזבים. כל אלו גורמים להפסדים משמעותיים לקופת המדינה ומטילים נטל משמעותי על כלל האזרחים.
במטרה למנוע העלמות מס שכאלו, רשות המיסים מבצעת שומות מס. במסגרתן, הרשות חוקרת אנשים וחברות ובוחנת האם הן דיווחו דיווחים אמיתיים ומלאים. במידה וימצאו פערים בין הדיווח לבין ההכנסות בפועל יתעורר חשד להעלמת מס, וככל שחשדות אלו יבוססו ניתן יהיה לפתוח בהליכים פליליים כנגד מי שהעלים מס.
מנגנון נוסף להימנעות מהעלמות מס, הוא מנגנון הגילוי מרצון. רשות המיסים מאפשרת לאזרחים לדווח על הכנסות ולשלם מס בעדן, אף אם הן הועלמו ולא דווחו במועד. בתמורה לנכונות של האזרחים להשתתף בהליכי הגילוי מרצון, הרשות לא תעמיד אותם לדין ולא יפתחו כנגדם הליכים פליליים.

גילוי מרצון מס הכנסה

נדבך משמעותי בהליכי גילוי מרצון, הוא גילוי מרצון למס הכנסה. עובדים עצמאיים ובעלי עסקית מדווחים דיווחים שוטפים לרשות המיסים על הכנסותיהם. על בסיס דיווחים אלו מבוצעות להם שומות מס והם משלמים מס הכנסה בעד הכנסותיהם. ככל שההכנסה תהיה גדולה יותר, כך הנישום ישלם יותר מס הכנסה.
כתוצאה ממנגנון זה, בעלי עסקים רבים לא מדווחים על מלוא הכנסותיהם. ספר במספרה, למשל, יכול לקבל תשלום במזומן מ-20% מלקוחותיו ולא להכניס את הכספים הללו לדיווחים שלו. עורך דין יכול לקבל לקוחות שישלמו לו במזומן מבלי לדווח וכך יכולים לנהוג בעלי עסקים רבים אחרים.
כתוצאה מכך, אותם בעלי עסקים מדווחים על הכנסות חלקיות ולא משלמים את מלוא מס ההכנסה אשר עליהם לשלם. ככל שתתבצע חקירה של רשות המיסים כנגדם, הרשויות תוכלנה לגלות את הדיווחים החלקיים ולהטיל קנסות כבדים ולעיתים אף עונשי מאסר על המעלימים.
לחלופין, יוכלו אותם בעלי עסקים ברגע של כנות לגשת לרשויות במסגרת גילוי מרצון ולדווח על הכנסותיהם שהכניסו "בשחור". המדווחים יחויבו במס בהתאם למס השולי שלהם, ועם עוד תוספות כפי שנראה להלן.

גילוי מרצון מזומן

דרך המלך להעלים הכנסות, היא באמצעות קבלת תשלום במזומן. כיום, החוק מגביל את היכולת לגבות תשלום במזומן, אך בעלי העסקים חכמים אף הם, מפצלים תשלומים וממשיכים לגבות את התשלומים במזומנים. במסגרת הליכי גילוי מרצון, ניתן יהיה לדווח על אותן הכנסות במזומן שלא דווחו במועדן.

האם כדאי לבצע גילוי מרצון?

הבנו מהו גילוי מרצון וכיצד המנגנון עובד. אולם האם הוא משתלם? היתרון הגדול של גילוי מרצון הוא אי העמדה לדין פלילי. הנישום מוריד מעצמו את העול של העמדה לדין ויוכל לחיות בשלווה יחסית.
מנגד, התשלום לא יסתכם במס שהייתם משלמים אילו דיווחתם במועד. לתשלומים יתווספו ריבית והצמדה, וקנסות נוספים בהתאם להחלטת הרשות. כמו כן, ההליך דורש זמן ומשאבים. עם זאת, בפעמים האחרונות התווספה אפשרות להליך גילוי מרצון מקוצר אשר קיצר הליכים והפך את ההליך לידידותי יותר למשתמש.
על כל פנים, להליך יתרונות וחסרונות. אשר על כן, מומלץ להיוועץ בעורך דין המתמחה בדיני מיסים לפני כניסה להליך שכזה. עורך הדין יבחן את נסיבות המקרה הספציפי שלכם וימליץ לכם אם להשתתף בגילוי מרצון, או להימנע ממנו.

האם גילוי מרצון בתוקף כיום?

הליכי גילוי מרצון היו פתוחים לציבור בשנים 2011 ו-2012. ההליכים נפתחו שוב בשנים 2014 עד 2017 ומיד לאחר מכן בין 2017 ל-2019. ישנו צפי לפתיחת ההליכים לציבור שוב במהלך השנה הנוכחית.

עו"ד לפני גילון מרצון מס הכנסה

מתלבטים אם להשתתף בהליכי גילוי מרצון? זקוקים לליווי משפטי בהליכים? פנו אלינו במשרד עו"ד זיוה אגמי כהן ושות'. משרדנו מתמחה בתיקי צווארון לבן ובעבירות כלכליות. אנו מעניקים ליווי אישי ומסור ללקוחותינו ויחס אישי חם לכל אחד ואחד מהם. קבעו פגישת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ותוך שמירה על דיסקרטיות מלאה, ונהלו נכונה את הצעדים שלכם.

 

    לייעוץ ראשוני חייגו 072-1234123 או השאירו פרטים

    בחר שעה לחזרה

    ייעוץ בוואטסאפ

    Accessibility Toolbar